O nama Arhitektonski tehničar Građevinski tehničar Geodetski tehničar Slikarski dizajner Stručna škola Nastavne aktivnosti Vannastavne aktivnosti Aktuelnosti Pedagoški kutak Biblioteka Informacije Korisni Linkovi Kontakt Aktuelnosti-Video Tehničar prostornog dizajna Grafički dizajner e-mail me

A.jpg

6. Festival srednjih tehničkih i stručnih škola BiH
Domaćin subotnje manifestacije 10.05. je bila Srednja strukovna škola „Silvije Strahimir Kranjčević“ u Livnu, a generalni pokrovitelj Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije. Festival je najveće i najmasovnije okupljanje srednjoškolaca u državi i ovom prilikom Livno je ugostilo preko 1500 učenika iz 66 stručnih škola iz cijele BiH. Otvaranje festivala je popraćeno bogatim kulturno-umjetničkim programom i predstavljanjem škola. Cilj festivala je predstavljanje učeničkih radova, znanja i ideja kroz prezentacije već urađenih i izloženih radova, kroz takmičenja iz vještina i znanja iz različitih struka te stjecanje novih znanja, ali i poznanstava. Učenici naše Građevinsko-geodetske škole su, kao i svake godine, ostvarili izuzetno zapažene rezultate. U izložbi radova osvojili smo izuzetnih 470 bodova što nas svrstava u grupu škola koje su osvojile prvo mjesto. Svoje radove su lično branili učenici: Benjamin Avdić (100 bodova), Dženan Jahić (100 bodova) i Muris Imšić (100 bodova), a radove su poslali: Samra Fatušić (80 bodova) i Emir Alić (90 bodova). U konkurenciji stručnih zanimanja keramičar Zijad Kozarević je osvojio prvo mjesto, a kod tehničkih zanimanja prva mjesta su osvojili: geodetski tehničar Eldar Sijerčić i građevinski tehničar Jasmina Mehmedbegović. Livno je veoma udaljeno od Tuzle, krenulo se u 3 sata ujutro, a stiglo na samo otvaranje i veliko priznanje treba odati entuzijazmu svih profesora i učenika od kojih su neki možda i uhvatili sat spavanja a većina ni toliko. Izmoreni, ali zadovoljni uspjesima, vratili smo se u Tuzlu u noćnim satima. Organizacija narednog festivala pripala je Gradačcu, put će biti lakši te se nadamo se da će naše učešće biti masovnije.
Izložba radova učenika smjera likovni tehničar
Pred vama su radovi učenika prvog, trećeg i četvrtog razreda smjera likovni tehničar za primijenjeno slikarstvo, Mješovite srednje građevinsko geodetske škole. Radi se o školskim vježbama od kojih je svaka zasebno imala za cilj zadovoljavanje pojedinih zahtjeva iz oblasti likovne forme. Koncept izložbe pokazuje širok dijapazon likovne problematike koja se rješavala tokom nastavnog procesa, počevši od prvih poteza olovkom u prvom razredu, pa do skica za završni maturski ispit u četvrtom. Radi se naravno, o problematici sa svih stručnih praktičnih predmeta kao što su crtanje, slikanje, plastična anatomija čovjeka itd. Govoriti o kvaliteti ovih radova, ovdje, ne bi imalo smisla bez jedne šire analize o uvjetima u kojima su nastajali, reći ću samo da ima dovoljno radova koji su vrijedni vremena provedenog u nastojanju da se savlada i nauči ovaj suptilan i plemenit jezike vizuelne komunikacije. Ovi radovi su i nastali kao produkt borbe ovih mladih sa valerskim ključevima i njihovim intervalima, sa harmonijom i kontrastom, svjetlom i sjenom, sa linijom i bojom, prostorom, površinom itd, itd. Njihovi radovi su dobri u onoj mjeri u kojoj su oni, u datom trenutku, bili spremni da se posvete zadatku i koliko smo mi, njihovi profesori, bili u stanju da se posvetimo njima i našoj profesiji. Jedni su bili ustrajniji i uspješniji, drugi moraju još puno toga da savladaju, no sigurno je da su svi skupa tu na čast ovoj školi i ovom gradu! mr. Samija Mašić, prof.